Printer Friendly Version Generalni konzul prisustvovao obeležavanju Dana Vojske Republike Srpske i Dana 3. pešadijskog (Republika Srpska) puka @ 12 May 2016 02:19 PM

U Kasarni „Kozara“ u Banjaluci, 12. maja 2016. godine, održana je centralna svečanost povodom obeležavanja Dana Trećeg pešadijskog (Republika Srpska) puka Oružanih snaga BiH. Svečanosti su prisustvovali predsednik RS Milorad Dodik, potpredsednik Narodne skupštine Nenad Stevandić, zamenik ministra odbrane BiH, za upravljanje resursima, Boris Jerinić, ministri u Vladi RS, srpski predstavnici u zajedničkim institucijama BiH, strani vojni predstavnici akreditovani u BiH, predstavnici nevladinih organizacija proisteklih iz proteklog otadžbinskog rata, predstavnici SPC i drugi gosti.



Predsednik RS Milorad Dodik, prilikom zvaničnog obraćanja, rekao je da je Vojska RS jedini garant slobode srpskog naroda na ovim prostorima, podsetivši da je pre 24 godine kao poslanik glasao za formiranje Vojske Republike Srpske. Istovremeno je naglasio da se „u procesu raspada bivše Jugoslavije nije smela ponoviti istorija stradanja srpskog naroda na ovim prostorima“, dodavši da je zbog toga bilo važno formiranje Vojske Republike Srpske. Takođe je istakao da je rat srpskom narodu nametnut, a da su Srbi želeli odbranu vekovnih ognjišta i slobodu.



Pored pomenutog, naveo je i da je Republika Srpska prihvatila Dejtonski sporazum, unevši svoj suverenitet u BiH. „Međutim, visoki predstavnici otimali su nadležnosti Republike Srpske, što ne sme biti zaboravljeno“, zaključio je Dodik.



Centralnoj svečanosti prisustvovala je i delegacija Vojske Srbije, predvođena general potpukovnikom Jovicom Draganićem, zamenikom načelnika Generalštaba, kao i generalni konzul Vladimir Nikolić.