Printer Friendly Version Генерални конзул присуствовао обележавању Дана Војске Републике Српске и Дана 3. пешадијског (Република Српска) пука @ 12 May 2016 02:17 PM

У Касарни „Козара“ у Бањалуци, 12. маја 2016. године, одржана је централна свечаност поводом обележавања Дана Трећег пешадијског (Република Српска) пука Оружаних снага БиХ. Свечаности су присуствовали председник РС Милорад Додик, потпредседник Народне скупштине Ненад Стевандић, заменик министра одбране БиХ, за управљање ресурсима, Борис Јеринић, министри у Влади РС, српски представници у заједничким институцијама БиХ, страни војни представници акредитовани у БиХ, представници невладиних организација проистеклих из протеклог отаџбинског рата, представници СПЦ и други гости.



Председник РС Милорад Додик, приликом званичног обраћања, рекао је да је Војска РС једини гарант слободе српског народа на овим просторима, подсетивши да је пре 24 године као посланик гласао за формирање Војске Републике Српске. Истовремено је нагласио да се „у процесу распада бивше Југославије није смела поновити историја страдања српског народа на овим просторима“, додавши да је због тога било важно формирање Војске Републике Српске. Такође је истакао да је рат српском народу наметнут, а да су Срби желели одбрану вековних огњишта и слободу.



Поред поменутог, навео је и да је Република Српска прихватила Дејтонски споразум, уневши свој суверенитет у БиХ. „Међутим, високи представници отимали су надлежности Републике Српске, што не сме бити заборављено“, закључио је Додик.



Централној свечаности присуствовала је и делегација Војске Србије, предвођена генерал потпуковником Јовицом Драганићем, замеником начелника Генералштаба, као и генерални конзул Владимир Николић.