Printer Friendly Version Predsednik Republike Srbije Tomislav Nikolić prisustvovao obeležavanju godišnjice stradanja žrtava ustaškog zločina u Donjoj Gradini @ 9 May 2016 02:22 PM

U Spomen-području Donja Gradina kod Kozarske Dubice obeležena je 71 godina od stradanja žrtava ustaškog zločina u koncentracionom logoru Jasenovac i njegovom najvećem stratištu Donjoj Gradini. Komemoraciji je prisustvovao predsednik Republike Srbije Tomislav Nikolić.



Odajući počast nevinim žrtvama, venac su najpre položili predsednik Srbije Tomislav Nikolića  i predsednik Repupblike Srpske Milorad Dodik.

Ispred Vlade Srbije, venac su položili ministar odbrane Zoran Đorđević i ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Aleksandar Vulin.



Nakon parastosa, koji je na grobnom polju „Hrastovi“ služen na srpskom, jevrejskom i romskom jeziku, prisutnima se obratio predsednik Republike Srbije.



Na ovom mestu jauka, stradanja, smrti nevinih nema zaborava, oprostiti je ljudski i hrišćanski, pamtiti, sećati se, naša je sveta obaveza, rekao je predsednik Nikolić. Takođe je poručio: „Naš oproštaj nije teško zaslužiti, mi od današnje Hrvatske ne tražimo da nas voli, ako to ne ume, dovoljno je da pokaže da želi da uzvrati prijateljstvo koje joj nudimo. Da se odvoji od ustaških zločina i da se ne plaši suočavanja sa delom mračne istorije u kome nije ni učestvovala. Da ne dozvoli da je neko uvede u zločin zaborava zločina“.


Nikolić je istovremeno podsetio da protiče osma decenija od mučeničke smrti na stotine hiljada nevinih ljudi, koji su „imali sreću da budu rođeni kao Srbi, Jevreji i Romi, i nesreću da potpadnu pod vlast ustaških zlikovaca kojima je bilo na pameti samo uništavanje Srba“. Takođe je ukazao na neadekvatan odnos međunarodne zajednice prema tom ratnom zločinu rekavši: „To što su prošle decenije od stravičnog ratnog zločina genocida nije razlog zašto u svetu ćute i gledaju da se što manje pominje. Razlog je što su pobijeni Srbi, a ubice su bili Hrvati. Nama danas udaraju žig zlikovca, a zlikovcima stavljaju oreol žrtve. Donja Gradina se ne uklapa u tu dirigovanu podelu naroda“.


Predsenik Nikolić je ukazao da treba nastaviti sa istraživanjem ovog stradalnog mesta, „sve dok poslednja žrtva ne bude imenom i prezimenom prepoznata, upisana i ostavljena budućim generacijama na čuvanje“.
Predsednik Republike Srpske, Milorad Dodik, rekao je da u Donjoj Gradini vreme više ne teče, jer su se „kazaljke zaustavile pre 71 godine, podsećajući i opominjući nas na jedan od najtragičnijih događaja u novijoj srpskoj istoriji, kada su ubijani ljudi samo zato što pripadaju jednom narodu“.

Dodik je, između ostalog, istakao da je pre 71 godine na ovom mestu život pobedio smrt i da o Jasenovcu treba govoriti i više i češće. Javnosti je poručio: „Proboj jasenovačkog logora smrti je jedna od najvećih naših pobeda, izvojevanih u tušini, koja je i ostala u tišini. Ostalo je pitanje zašto napad na Jasenovac nije izveden ranije, zašto se čekalo da bude pobeđen fašizam i zašto je vlast u bivšoj Jugoslaviji ćutala o tome“. Obraćanje je završio pozivom da se neguje sećanje na nevino stradale, rečima „ukoliko se ne sećamo svojih mrtvih i stradalih, zaboravljamo i potiremo sebe“.



Ambasador Republike Srbije u Sarajevu, Stanimir Vukićević, kao i generalni konzul Republike Srbije u Banjaluci, Vladimir Nikolić, učestvovali su  u dočeku i ispraćaju predsednika Srbije, kao i na komemoraciji u Donjoj Gradini.